Δελφοί
Ο «ομφαλός της γης» βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων απο την Αράχωβα και βοήθησε αναμφίβολα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Σε ένα τόπο με ελατόφυτες πλαγιές που αποπνέει αύρα ιστορικότητας, οι Δελφοί στέκουν υπερήφανα ως το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Χαρακτηρισμένο από το 1987 μνημείο της UNESCO, συγκεντρώνουν έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον για τους έλληνες επισκέπτες αλλά και για τους τουρίστες από όλες τις γωνιές της γης.
Αν βρεθείτε στον αρχαιολογικό χώρο μην προσπεράσετε την Κασταλία Κρήνη, την ιερά πηγή που πλενόταν η Πυθία, οι ιερείς, το προσωπικό του ναού αλλά και οι θεότροποι που επιθυμούσαν να λάβουν τις μαντικές συμβουλές. Ανάμεσα στα σημαντικότερα σημεία των Δελφών, ο θόλος της Αθηνάς Προναίας και ο Θησαυρός των Αθηναίων κεντρίζουν το βλέμμα την ώρα που το Αρχαίο Γυμνάσιο στέκει επιβλητικά απέναντι σε κάθε επισκέπτη.
Ο Ναός του Απόλλωνα, ξεπερνά σε μεγαλοπρέπεια κάθε άλλο αρχαιολογικό στοιχείο. Στέκει στο κέντρο και είναι συνδεδεμένος με την Πυθία μιας και σε αυτόν τον χωρο η εκάστοτε Πρωθιέρεια του θεού Απόλλωνα ερχόταν σε έκσταση αναμασώντας φύλλα υπό την οσμή αναθυμιάσεων από την καύση βοτάνων. Την ίδια ώρα ο δρόμος που ακολουθούσαν οι θεότροποι προκειμένου να λάβουν μαντικούς χρησμούς, γνωστός και ως Ιερά Οδός περπατιέται και σήμερα από τους επισκέπτες ξεκινώντας από την είσοδο του τεμένους και καταλήγοντας στο βωμό των Χιών. Η ιστορικότητα του δρόμου, καθηλώνει καθώς στην αρχαιότητα οι θεότροποι που επιθυμούσαν να λάβουν χρησμούς ήταν υποχρεωμένοι να εκτελούν θυσίες σε ένα μονοπάτι 200 μέτρων με ανηφορική κλίση.
Ανάμεσα στα καλύτερα διατηρημένα αξιοθέατα, το αρχαίο στάδιο των Δελφών θα σας μεταφέρει στον χρόνο θυμίζοντας σας τις χιλιάδες θεατών που παρακολουθούσαν αθλητικά αγωνίσματα ενώ το αρχαίο θέατρο μπορεί να σας μεταφέρει τον ρυθμό των αγώνων της ενόργανης μουσικής και φωνητικής που λάμβαναν χώρα στο πλαίσιο θρησκευτικών εορτών. Τέλος πριν αφήσετε τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το μουσείο του που συγκαταλέγεται σήμερα στα σημαντικότερα μουσεία της χώρας. Με 700.000 επισκέπτες ετησίως, παρουσιάζει με απόλυτο σεβασμό στα εκθέματα, την ιστορία του ιερού και του μαντείου και αφήνει τον επισκέπτη με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ο πέτρινος πύργος του Ρολογιού στην καρδιά της πόλης
Πλακόστρωτα δρομάκια, σπίτια χτισμένα με τον παραδοσιακό τρόπο και μνημεία που κλείνουν το μάτι στο παρελθόν, έρχονται ως εικόνες για να μείνουν στη σκέψη του ταξιδιώτη. Σημείο κατατεθέν της πόλης, ο πέτρινος πύργος του Ρολογιού, αυτό το σημείο που οι ντόπιοι αποκαλούν «Η Ώρα» και που βρίσκεται χτισμένο πάνω σε βράχο στην είσοδο της πόλης. Αν τους ρωτήσεις θα σου πουν την ιστορία του. Τον 18ο αιώνα χτίστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως κωδωνοστάσιο του Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου αλλά σημαντικές φθορές έμελλαν να γίνουν κομμάτι της ιστορίας του. Το 1870 μεγάλος σεισμός το κατέστρεψε ενώ και οι Γερμανοί στην κατοχή ανατίναξαν τα ερείπια του. Ευτυχώς, ηγούμενος της μονής του Οσίου Λουκά το ανακατασκεύασε με δικά του έξοδα και στέκει σήμερα περήφανο σύμβολο της πόλης.
Εκκλησία του Αγίου Γεωργιου
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της πόλης, κρατάει πάνω της κομμάτια της ιστορίας του τόπου. Σε αυτό το σημείο, έλαβε χώρα η Μάχη της Αράχωβας, μια απο τις σημαντικότερες μάχες στην ελληνική Επανάσταση που κράτησε έξι ολόκληρες μέρες και αποδείχτηκε νικηφόρα για τα ελληνικά στρατεύματα. Ο χώρος γύρω από την εκκλησία αποτελούσε εξάλλου στρατηγείο του Καραϊσκάκη αλλά και κομβικό σημείο στα γεγονότα του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Οι κάτοικοι της Αράχωβας, στο τριήμερο της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, συνηθίζουν να κάνουν εορταστικό πανηγύρι προς τιμήν του προστάτη της πόλης προκειμένου να τιμήσουν με τη σειρά τους, τον τόπο τους.
Το Κωρυκειον Αντρον
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και παγκοσμίου φήμης σπήλαιο που βρίσκεται μόλις 15 χλμ από την Αράχωβα και στέκει κρυμμένο στη ΝΔ πλευρά του Παρνασσού. Οι ντόπιοι το ξέρουν ως σπήλαιο του Πανός ή Σαρανταύλι ενώ αν δυσκολευτείτε να βρείτε την είσοδο του μην απογοητευτείτε. Όταν καταφέρετε να εντοπίσετε το στενό και χαμηλό του στόμιο θα εισβάλλετε σε ένα μεγάλο κοίλωμα που θα σας αφήσει άφωνους. Με ύψος 60 και πλάτος 15 μέτρα ο χώρος σφύζει από σταλακτίτες που δίνουν μορφές σε γλυπτά. Στην αρχαιότητα ο χώρος ήταν αφιερωμένος στο Θεό Πάνα και στις Κωρύκειες Νύμφες ενώ το σημείο αναφερόταν ως χώρος επίσκεψης πνευμάτων απο τον Αισχύλο. Όμοια ο Παυσανίας υποστήριξε ότι το όνομα του προέρχεται απο την Κωρύκεια Νύμφη την οποία και αποπλάνησε ο θεός Απόλλωνας. Όπως και να έχει αν αποφασίσετε να περπατήσετε στον χώρο καλό θα ήταν να κρατήσετε στο νου σας ότι κατά το 480 οι κάτοικοι των Δελφών παρέμειναν εδώ κατά την επιδρομή των Περσών ενώ στην επανάσταση του 1821 το ίδιο σημείο αποτέλεσε καταφύγιο του Οδυσσέα Ανδρούτσου.
Το Κωρύκειον Άντρον δημιουργήθηκε από υπόγεια νερά, διατρέχει δυο αίθουσες και ένα στενό μεγάλου μήκους διάδρομο ενώ ανασκάφηκε το 1970 από τον P. Amandry ο οποίος εντόπισε πληθώρα αγαλματιδίων και πήλινων αγγείων. Αν η επίσκεψη στο σπήλαιο δεν σας αρκεί τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι στην επιστροφή να επιλέξετε το μονοπάτι της θέσης Παλαιοπαναγιά και να βρεθείτε μέσω του μονοπατιού Ε4 στους Δελφούς.